ΑΠΟΨΕΙΣ

Γυναίκες στην Πολιτική

Από την Κατερίνα Γαργάλα* 

Μοιραστείτε το:        
 

///   03 Μαϊου 2019 
 PROEKLOGIKA.GR 

 

  


Το γεγονός ότι ο αριθμός των γυναικών στο Κοινοβούλιο έχει αυξηθεί δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι πολιτικές ή η δυναμική στην λήψη αποφάσεων.

Διάφορες έρευνες ( Εyropean Womens’s Lobby και World Economic Forum) δείχνουν ότι οι ποσοστώσεις έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα αν δεν υπάρχουν κάποιες βασικές προυποθέσεις.

Εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στο να μυήσουν τις γυναίκες στην αξία της ενασχόλησης με τα κοινά, επαρκείς και προσβάσιμες κοινωνικές υπηρεσίες που θα τις ελευθερώσουν χρόνο από την φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, και κυρίως αλλαγή στερεότυπων.

Ακόμη και αν η πρόοδος στο πεδίο της Ισότητας είναι ορατή-όσον αφορά μορφωτικό επίπεδο, πολιτική εκπροσώπηση, και συμμετοχή στην αγορά εργασίας-οι ανισότητες μεταξύ των φύλων εξακολουθούν και υπάρχουν, διατηρώντας τους άνδρες στους παραδοσιακούς τους ρόλους και περιορίζοντας τις ευκαιρίες των γυναικών να στραφούν στην πολιτική δράση.

Οι γυναίκες σε μικρότερο βαθμό απ' ότι οι άνδρες θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς να εμπλακούν με την πολιτική επειδή νιώθουν ότι δεν ταιριάζουν στην παραδοσιακή εικόνα του βουλευτή ή ευρωβουλευτή ή πολιτικού ή επειδή αισθάνονται το περιβάλλον της πολιτικής τοξικό, λόγω της βίας που υφίστανται.

Στις ευρωεκλογές του 2014, οκτώ κράτη μέλη εφάρμοσαν ποσοστώσεις φύλου που αφορούν την σύνθεση των εκλογικών καταλόγων. Μόνο δυο κράτη μέλη εφαρμόζουν ισότιμη εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια 50-50% και είναι το Βέλγιο και η Γαλλία.

Όσον αφορά το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το ποσοστό των γυναικών ευρωβουλευτών ανέρχεται σήμερα στο 36,1% το οποίο αποτελεί σημαντική, αν όχι θεαματική εξέλιξη σε σχέση με το χαμηλό 16.6% που σημειώθηκε στις πρώτες εκλογές ανάδειξης του σώματος του Ευρωκοινοβουλίου το 1979.

 

Για την ενθάρρυνση των γυναικών για πολιτική δράση πρέπει να συντελεστεί:

1. Ενίσχυση αυτοπεποίθησης με ειδικά προγράμματα.

2. Αύξηση υποψηφιοτήτων έστω και με τα συστήματα ποσόστοσης.

3.Θωράκιση ισότητας με μηδενική ανοχή στον σεξισμό.

4.Διάθεση κεφαλαίων στην χρηματοδότηση γυναικείων υποψηφιοτήτων.

5. Κοινωνική φροντίδα και υποδομές.

 

Το ενθαρρυντικό είναι ότι στην έρευνα του ειδικού Ευρωβαρόμετρου, το 86% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι μια γυναίκα πολιτικός μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα τους καλύτερα απ΄ ότι ένας άντρας.

Στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, δε, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών είναι υψηλότερο απ' ότι στα εθνικά κοινοβούλια .

Όμως ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς…

 

* Η Κατερίνα Γαργάλα είναι υπ. ευρωβουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Υπεύθυνη δικτύου Ισότητας Δημοκρατικής Ευθύνης - Μέντορας Θεσσαλίας  δικτύου ΄΄Ελένη Σκούρα΄΄ ΚΕΘΙ για την ενθάρρυνση  συμμετοχής  των γυναικών στην πολιτική - Δικηγόρος /Πτυχιούχος συμβουλευτικής ψυχολογίας/Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπ. Δικαιοσύνης

 

Πηγή: Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Μοιραστείτε το: